VEEL gestelde vragen...  Ulepanne

Over het trainingsprogramma, kosten en onkosten, vergoedingen, stage...


Deelnemers

KENNISMAKING - Ik kan heel goed zeilen, moet ik dan toch kennismaken?

Ook wanneer je over zeer veel zeilervaring beschikt, of bij een andere zeilschool les gaf, willen we dat je een dag met ons meevaart. Daar zijn geen kosten aan verbonden. Zeilles geven bij de Ulepanne is een teamsport. Afhankelijk van je ervaring, beoordelen we daarna of we je in kunnen delen of dat je eerst nog wat moet trainen

OPLEIDING - Ik heb al ervaring met lesgeven, moet ik de hele opleiding dan volgen?

In principe vragen we van iedereen om mee te doen met het methodiekweekend in maart. Een belangrijk deel van het programma is ingericht voor de manier van werken bij de Ulepanne.

Tijdens de trainingsweken en -weekends in april organiseren we een praktijktraining zeilles geven voor op de kileboot. In juni doen we hetzelfde voor het jeugdboot- en zwaardbootzeilen.

Blijkt na kennismaking dat je over veel ervaring beschikt die zich laat vergelijken met wat wij in de opleiding aanbieden, dan kun je de opleiding - of delen daarvan - overslaan.

Meer informatie over de opleiding vindt je op de pagina's 'CURSUS' en 'TRAIN'.

Vaar ik met volwassenen en jeugd in een boot?

Nee. De Ulepanne organiseert de zeilweken en -weekends voor volwassenen helemaal onafhankelijk van de jeugdweken.

Mogen de volwassenen in de accommodatie van de jeugd komen?

Nee. En andersom mag de jeugd ook niet in de accommodatie voor de volwassenen komen. Voor iedere doelgroep reserveren we een eigen accommodatie, inclusief verblijfsruimte, terras en spelveld.

Moet ik als instructeur mijn aandacht verdelen?

Nee. In principe ben je ingedeeld voor de jeugdgroep, of voor de volwassenen. Elk instructeursteam heeft een eigen overlegruimte. Ook de bootindeling en het dagprogramma staat volstrekt los van elkaar.

Werken jullie met leeftijdsgroepen?

Ja. We delen globaal in naar de leeftijdsgroep voor de lagere school en de middenbare school en bij die laatste weer in onderbouw en bovenbouw.

Wat is het verschil tussen jeugdzeilen en de zwaardbootzeilen?

De CWO heeft voor de jeugd een speciale diplomalijn ontwikkeld. Wij geven alle deelnemers die op de lagere school zitten de jeugddiploma's mee en de oudere kinderen de diploma's uit de normale zwaardboot en kielbootlijn

Doen er ook kinderen op externe basis mee?

Ja. Er zijn deelnemers die elders verblijven, maar gewoon met het hele programma meedoen. Ook de kinderen van de gezinsarrangementen zeilen met de groep mee. In de praktijk vormen zij samen met de kinderen van de jeugdweek een groep.

Zijn er meerdere accommodaties voor de leeftijdsgroepen?

Nee. Tijdens de maaltijden zitten de verschillende leeftijdsgroepen door elkaar heen (behalve natuurlijk de volwassenen). Overdag, tijdens het zeilen, de theorie en bij de spellen, werken we wel met leeftijdsgroepen. Kijk op de vragenpagina bij de jeugdarrangementen, voor uitvoerige informatie hierover.

Varen de kinderen mee met de ouders aan boord?

Nee. Als regel delen we de ouders in in de bootindeling van het arrangement voor volwassenen. De kinderen zeilen mee met de kinderen van de jeugdweek. Ook met de andere activiteiten doen de kinderen van de gezinsweek mee met die van de jeugdweek.

Verblijven de ouders in de accommodatie van de jeugdweek?

Nee. Ook voor de gezinnen reserveren we een eigen accommodatie, met eigen verblijfsruimte en een eigen eethoek. De kinderen van de gezinsweek eten dus in principe mee met hun ouders.

Hoe zit het met de instructeurs?

Tijdens de maaltijden is het belangrijk dat er ook instructeurs bij zijn. Meestal zijn er zowel instructeurs voor de ouders als voor de kinderen die dit leuk vinden om te doen. Het is belangrijk dat er instructeurs bij zijn, omdat we dan de programma's zo goed mogelijk kunnen stroomlijnen.

Schoolwerkweken

In voor- en naseizoen varen we met middelbare scholen. Veel scholen doen een beroep op de Ulepanne om voor instructeurs te zorgen. Voor de meeste scholen maken we een programma op maat. De ene school doet alles zelf, de andere vraagt of de Ulepanne de maaltijden verzorgd en de instructeurs regelt. Net als bij de zeilschool houden we twee keer per dag een scheepsraad met minimaal een staflid van de school erbij. Dit zijn erge leuke weken om je ervaring met zeilen, schipperen en lesgeven op te bouwen.

Wat doe ik als de leerlingen 'geen zin' hebben?

Een paar tips: Laat de leerlingen alles zelf uitvoeren. Besteedt in het begin niet teveel tijd aan 'saaie' dingen. Niet eindeloos zeilen hijsen strijken oefenen bijvoorbeeld. Zorg ervoor dat je met de hele groep lekker dicht bij elkaar blijft. De hele vloot in het zicht en iedere voor of achterliggende boot zo dichtbij dat de leerlingen kunnen zien wie er in de andere boot zitten. Vinden ze leuk.

Bedrijven / families

Ook dit is altijd maatwerk. De Ulepanne geeft jullie van te voren informatie en Hans of Peter is bij de scheepsraad. Wij zorgen er altijd voor dat een van de organisatoren bij de scheepsraad aanwezig is. Zo weet iedere instructeur wat er van de activiteit verwacht wordt.


Opgeven

Aanmelden

Je kunt aanmelden via de pagina ‘Zeilles geven’ (telefonisch of via e-mail mag ook). Kijk regelmatig of er nieuwe groepen bij zijn gekomen. De instructeursplanning kan wekelijks veranderen. Met name in voor- en naseizoen hebben we voor schoolgroepen met regelmaat veel instructeurs nodig.

Bevestigen

Na je opgave ontvang je een e-mailbericht waarin we je laten zien hoe jou opgave in onze planning staat. Graag even controleren of je opgave goed is verwerkt.

Afspraak is afspraak

Als je van ons een bevestiging kreeg dat je als instructeur staat ingeschreven, dan mag je ervan uitgaan dat wij ons aan de afspraak houden en je ook werkelijk bent ingedeeld. Andersom verwachten wij natuurlijk ook dat jij er bent.

Reserve

Als de instructeursploeg al compleet is, noteren we jouw aanmelding op de reservelijst met de datum van aanmelding. We sturen je daarvan een bericht. Mocht er een plek vrijkomen, dan kijken we eerst naar de ervaring en de discipline die we nodig hebben en daarna naar de datum van aanmelding. Zodra wij je kunnen indelen ontvang je daarvan via de mail of telefoon bericht. Andersom verwachten wij van jou dat je het ons direct laat weten wanneer je niet meer beschikbaar bent

Waarom delen jullie een extra instructeur in?

Bij de grotere zeilweken en weekends delen we meer instructeurs in dan we strikt gezien nodig hebben. Dat doen we om verschillende redenen:

  • We maken inschattingen van de groepsgrootte. Met name bij de volwassenen kan het zijn dat deelnemers zich zeer kort voor de start inschrijven
  • We delen op de grotere groepen altijd meer instructeurs in om eventualiteiten op te vangen
  • Tijdens de grotere weken in de zomer hebben we extra instructeurs nodig om begeleiding aan boord mogelijk te maken
  • Bij de jeugdweken zijn er meer instructeurs nodig omdat instructeurs bij toerbeurt 's nachts aanspreekpunt kunnen zijn.

Er zijn teveel instructeurs - wat nu?

Incidenteel kan het voorkomen dat we echt teveel instructeurs hebben ingedeeld. We melden dit van te voren en rekenen erop dat iedereen die staat ingedeeld ook werkelijk komt. In de scheepsraad beslissen we hoe we het 'luxeprobleem' oplossen. We inventariseren of er instructeurs zijn die een dag zelf willen trainen of voor een dag niet ingedeeld willen worden. Deze afspraken kunnen alleen in de scheepsraad gemaakt worden, als iedereen erbij is. Wat in onderling overleg is afgesproken telt niet.

Spam?

Met enige regelmaat zoeken we op het allerlaatste moment nog instructeurs. Dan zetten we alle middelen in om je te bereiken. Het lijkt wel of we spammen. Eigenlijk is dat ook zo.

Bellen

Omdat we direct - en wel meteen - antwoord willen, zoeken we vaak ons heil bij de telefoon. Ook daarvoor vragen we je begrip.

Kan ik ook aangeven wanneer ik niet kan?

Zeker. Dit noteren we. Als het goed is wordt je dan niet gebeld. Mailings ontvang je dan nog steeds.

Alleen site, telefoon en e-mail

Je kunt je uitsluitend opgeven via de antwoordformulieren op de site, via e-mail of telefonisch. Alle persoonlijke informatie sturen wij uitsluitend via de e-mail. Datzelfde geldt voor de bevestiging van je opgave, trainingsactiviteiten en andere informatie.

Kan ik me niet via via opgeven?

Nee. Je moet jezelf opgeven. Ook aanmeldingen door het plaatsen van berichtjes op Facebook of Whatsapp komen niet door. Dus alles waar jij je agenda op inricht kan uitlsuitend met een 1-op-1 verbinding via telefoon of mail.

Facebook

Itie en Hans plaatsen informatie op onze Facebookpagina's en Whats app groepen. Facebook gebruiken we om jou en iedereen die ons volgt te informeren over van alles en nog wat. Omdat iedereen meekijkt, en wij niet altijd zeker weten wat onze klanten willen delen, zijn we voorzichtig. Facebook heeft voor ons twee gezichten: 1. Heel persoonlijk laten zien wat wij leuk vinden om met jullie te delen. 2. Als marketinginstrument waarop we er op ons voordeligst uit willen zien.

Communiceer met de bron

Socialmedia is kletsen in het kwadraat. Af en toe ontvangen we verontruste berichtjes en blijkt een gerucht op het internet een eigen leven te leiden. Is iets niet duidelijk over ons programma, of de door of met de Ulepanne georganiseerde activiteiten, neem dan als eerste contact op met de Ulepanne. Communiceren over onze activiteiten is ons werk!

Privacy

Informatie over de andere instructeurs sturen we uitsluitend via de e-mail. En dan uitsluitend naar de groep die elkaar treft in het instructeursteam. Wij vinden het belangrijk dat iedereen voor zichzelf spreekt.


Vergoedingen

Doelgroepen

De Ulepanne is een zeilschool voor iedereen. Dat kan omdat wij voor iedere doelgroep een eigen accommodatie hebben, met een eigen keuken, zithoek, eethoek en sportveld. Je komt elkaar wel tegen, maar hebt een eigen plek en eigen activiteiten.

Gezinnen

Het is ook mogelijk als gezin in te schrijven. De kinderen doen mee met het dag en avondprogramma, maar eten mee met de ouders in het gezinsarrangement. De ouders zeilen mee met de volwassenen. Voor de gezinnen reserveren wij een apparte accommodatie.

Volwassenen

De Ulepanne biedt ook zeilweken aan voor volwassenen. Die kom je op het water tegen, maar zij hebben een eigen programma en een eigen accommodatie. Ouders van de gezinsweek zeilen mee met de deelnemers van het arrangement voor volwassenen.

Bootverhuur

De meeste huurders komen pas wanneer jullie al lang en breed op het water zitten.

Dagelijkse schoonmaak

Als jij op het water zit zit wordt er in de accommodaties hard gewerkt. De verblijfsruimte en het sanitair worden dagelijks schooongemaakt door de vaste staf en oproepkrachten.

Geen corvee

De zeilweek is volledig verzorgd. Je hoeft geen corveewerkzaamheden te doen.

Opruimen

Je hoeft niet te vegen en te dweilen, wel moet je helpen om de accommodatie, het terrein en de slaapkamers netjes te houden. Spullen meteen opruimen, zwemvesten, zeilpakken en bootspullen op hun vaste plek. Als iedereen meehelpt om het netjes te houden raak je ook minder snel iets kwijt. Bij de jongste kinderen helpen instructeurs bij het opruimen.

Kok

De maaltijden worden verzorgd door een professionele kok.

Vers en gezond

De maaltijden worden bereid uit verse ingrediënten.

Diëet

Geef bij inschrijven aan of je vegetarisch eet. Mocht er een vleessoort op het menu staat waarvan je aangeeft dat je dat niet eet, dan maakt de kok voor jou op die dag een extra vegetarische maaltijd. Geef je dieetwensen bij inschrijving aan ons door. Graag van te voren overleg over ingewikkelder diëeten. Stuur deze toe met een e-mailbericht.

Instructeurs

De zeillessen worden verzorgd door ons opgeleide vrijwilligers. Dit zijn mensen die veelal bij de Ulepanne leerden zeilen en een didactisch en pedagogische training kregen om de zeillessen te geven. Zij worden begeleid door ervaren instructeurs en door de vaste staf.

Vaste staf

De vaste staf bestaat uit vijf personen. Zij zijn beroepsmatig aan het werk bij de Ulepanne. Dan gaat het om werk in de sfeer van planning en organisatie, marketing en administratie, onderhoud en receptie, huishouding en keuken, training en opleiding.