| HomeZeilschool  |  Volwassenen  |  Gezinnen  |  Omgeving | route  |  staf  |


Tsjamkedykje 1
8561 HA Balk
tel 0514- 602982
fax 0514- 605172
info@ulepanne.nl
www.ulepanne.nl

 

CWO LOGO KLEIN

 


 
 

Veel gestelde vragen

Leeftijd

Ben ik niet te oud om te leren zeilen?

Antwoord: Nee. Veel van onze instructeurs maakten pas in de loop van hun maatschappelijke carričre kennis met de zeilsport en kunnen er nu volwaardig les in geven. Dat neemt niet weg dat je jaloerse blikken kunt werpen op de onbevangenheid waarmee kinderen leren zeilen... Maar ach, onze samenleving ontwikkelt zich tot een maatschappij waarin je je hele leven nieuwe dingen moet willen leren. Zeilen is daarvan vast één van de leukste.

 

Kom ik terecht in een groep van 12 tot 18 jarigen? 

Antwoord: Nee. De Űlepanne organiseert zeilcursussen voor volwassenen boven de 18 jaar. 

 

Hoe is de leeftijdsopbouw?

Antwoord: De jongste deelnemers zijn net 18, de oudsten 75. De modale leeftijd is echter tegen de dertig. Gedurende het hoogseizoen ligt de gemiddelde leeftijd wat lager dan in voor- en naseizoen,

 

Ik zie jonge kinderen op de foto's op jullie site of in de brochure. Hoe kan dat. Jullie varen toch alleen met volwassenen?

Antwoord: Dat zijn kinderen van de gezinsarrangementen. Tijdens de meivakantie, het Hemelvaart - en Pinksterweekend en tijdens de schoolvakanties, organiseren we speciale arrangementen voor ouders met kinderen. Deze arrangementen draaien niet gemeenschappelijk met de arrangementen uitsluitend voor volwassenen.

Weer

Wat doen jullie bij:

 • stormwaarschuwing
 • windstilte
 • Regen
 • Onweer

Antwoord: Eigenlijk kan er altijd gezeild worden. Een zeilvakantie is echter geen product dat onder gecontroleerde omstandigheden wordt gemaakt. Integendeel. Juist de afhankelijkheid van het weer maakt de sport onberekenbaar en uitdagend. Dat moet je leuk vinden. Zo getuigt het van goede zeemanschap om een geplande tocht te wijzigen of zelfs niet uit te varen als het weer daarom vraagt. Maar wat zijn de alternatieven wanneer er niet gezeild kan worden?

 • Storm. Vanaf windkracht 6 Bf. zeil je voor het spektakel. Zeker wanneer je begint met leren zeilen. Het is helemaal niet gek om daarvan af te zien. Wij brengen de groep altijd op de hoogte van een stormwaarschuwing (wordt gegeven vanaf 6 Bf.. Een stormwaarschuwing betekent echter geenszins dat er per definitie niet gevaren kan worden. De route wordt aangepast en we blijven aan de hogerwal. 
  Vanaf 7 Bf. varen we niet meer uit. 
  Voor degenen die niet uit (willen) varen wordt een alternatief programma aangeboden. Bijvoorbeeld manoeuvreren met de buitenboordmotor, netjes afmeren van de boot, reven enzovoort.
 • Windstilte. Dit is in de regel geen reden om niet uit te varen. Het komt echter wel eens voor dat een hardnekkig hogedrukgebied voor langere tijd windstilte veroorzaakt. In dat geval maken we plannen voor dagdelen. Door bijvoorbeeld de theorie van het avondprogramma naar de ochtend te schuiven, blijft de avond vrij om te zeilen (door afkoeling van het land ontstaat dan vaak een koelte waar prima op gezeild kan worden).
 • Regen. Van zeilen wordt je nat. Daarom zijn er zeilpakken ontwikkeld waarin je droog blijft. Regen hoort er bij en wij varen blijmoedig uit.
 • Onweer. Wanneer de onweersbuien boven je hoofd losbarsten ga je natuurlijk niet het water op. Binnen blijven is dan de boodschap. Aan de andere kant. Wanneer we voor iedere door het KNMI verwachte onweersdreiging thuis blijven, vallen er veel prima zeildagen uit. Te verwachten onweer maakt in ieder geval instructeurs allert op veranderingen in de lucht, zodat de boten snel terug kunnen zijn wanneer het onweer losbarst.

 

Krijgen we ons geld terug als er niet gezeild kan worden?

Antwoord: Nee. Wij bieden de organisatorische voorwaarden voor een geslaagd zeilarrangement. Wij hebben geen invloed op het weer en zelfs niet op de door mensen gemaakte weersverwachting. Wij adviseren om - ook bij dagen van te voren voorspeld noodweer - altijd op de afgesproken datum en tijd te arriveren. Het is te vaak voorgekomen dat voorspeld noodweer is uitgebleven en er gewoon gezeild kon worden.

Groep

Kun je je ook als alleenstaande opgeven?

Antwoord: Ja. Sterker nog: De groep ontstaat uit deelnemers die zich individueel bij ons opgeven. Wat natuurlijk niet wegneemt dat zich ook 'stelletjes' kunnen opgeven en dat je je samen met vrienden of vriendinnen kunt opgeven. 

Zeilervaring

Ik heb nog nooit gezeild. Kan ik dan eigenlijk wel meedoen?

Antwoord: Natuurlijk, daar is een zeilschool voor

Ik heb behoorlijk veel zeilervaring maar wil het zeilen nu wel eens 'volgens het boekje' leren. Moet ik daarvoor het hele traject doorlopen.

Antwoord: Nee, je eigen zeilervaring is het uitgangspunt. 

 

Krijg je diploma's

Antwoord: Wij zijn aangesloten bij de CWO en geven de CWO diploma's uit. Zie cursussen voor een overzicht van deze diploma's.

 

 
   
| Adres: Tsjamkedykje 1, 8561 HA Balk | Tel.: 0514 - 602982 | Fax: 0514 - 605172 | email: info@ulepanne.nl |